Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

BDP Manchester Studio, Ducie Street

Facts

Location Client Cost Completion Awards
Piccadilly Basin, Manchester, UK Town Centre Securities £10m 2008 4

Project details

A six-storey showcase of fresh thinking.

The site faces two quite different environments; we wanted our design to accommodate both in an organic way.

We designed a transparent north elevation to catch limited light and complement the canal basin while the street side displays a confident punctuated stainless-steel façade.

Our dramatic cantilevered glazed staircase highlights circulation of people between the six storeys, with our studios — the creative nerve-centre — crowning the top of the building. This is the first naturally ventilated office building in Manchester to achieve an Excelllent BREEAM rating.

A truly inspiring environment for meeting, thinking and creating.

Stephen Redfern, Business director, Manchester

Brief

  • design a new northern HQ for 275 BDP employees
  • create space for open-plan studios, restaurant and large reception
  • ensure the building is sensitive to the context and microclimate

Results

  • inspirational working environment, with stunning views across the canal basin and plenty of natural light
  • greater productivity and teamwork in large dedicated studios
  • interaction between departments boosted by high connectivity between floors
  • 2009 RIBA Award, MIPIM Award (Green Building - Finalist) 2009, British Council for Offices Award (Regional Award) 2009

Integrated services

architecture, environmental engineering, structural engineering, acoustics, interior design, lighting