Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

British Museum World Conservation and Exhibition Centre

Facts

Location Client Cost Size Completion
London, UK The British Museum £120m 20,000m2 2014

Project details

The World Conservation and Exhibition Centre (WCEC) is a 20,000m² extension to the British Museum with laboratories and studios for the conservation, preservation and research of the collection with purpose designed stores and delivery facilities. A new special exhibitions suite, accessed from the Great Court, provides additional exhibition space for the public.

The highly specified technical spaces have a significant requirement for equipment and building services. Laboratory rooms have been designed for specific conservation tasks, equipment and materials and the spaceplanning and FF&E supports the practical activities with durable finishes and construction.

Offices and meeting spaces are distributed principally on the upper levels and around the below ground atrium. These are open plan with a mix of enclosed  and open meeting spaces and an enlarged meeting and refreshment area encourages interdepartmental communication for all the staff within the building.

 

Brief

  • plan and specify the laboratories and offices
  • create a benchmark environment for artefact conservation

Results

  • integrated conservation and storage areas with world class equipment and facilities
  • the museum's first contemporary office space with collaborative hub

Integrated services

interior design, graphic design (wayfinding)