Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Facts

Location Client Cost Completion Awards
Glasgow, UK Glasgow City Council £28m 2005 8

Project details

Modernising the most popular museum in the UK outside London.

This project involved sensitive reinstatement and extension of a Grade A-listed building — Glasgow City Council’s ‘jewel in the crown’.

We relocated lower-ground stores and staff accommodation, creating space for a new restaurant, education suite and environmentally controlled exhibition space.

Our new north entrance provided Kelvingrove’s first barrier-free access and our rationalised parking area freed up space for recreation.

We encouraged vertical circulation of visitors by relocating lifts; two new public staircases link the new exhibition space to an impressive central hall.

We aimed to increase physical and intellectual access to the building; the proof is in the impressive visitor numbers.

Angus Kerr Project director

Brief

  • redisplay an extensive collection
  • create modern, inclusive and welcoming facilities
  • create more display space

Results

  • the most-visited museum in the UK outside London
  • improved views of the building in its reinstated parkland setting
  • Architecture Scotland Award (Scotland’s Favourite Building: Public Vote) 2006, Scottish Design Award (Commendation) 2007, Glasgow Institute of Architects Design Award 2006, Finalist Gulbenkian Prize 2007

Integrated services

architecture, lighting, interior design