Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Glasgow Queen Street Station

Facts

Location Client Cost Completion
Glasgow, UK Network Rail/Arup £104m 2020

Project details

Network Rail’s EGIP (Edinburgh Glasgow Improvement Programme) extends the platforms at Glasgow Queen Street Station to provide capacity for passenger growth. Our design for the new concourse seizes the opportunity to radically reshape how the station relates to the city. Buildings hiding the station from the public realm were removed. The concourse is shaped to respond to pedestrian movement while the dramatic roof structure above floods the station with daylight and creates a gateway to the city. The concept creates new perspectives of the Category-A listed train shed putting the fine Victorian structure at the heart of the design.

Our appointment provided the concept, design development and the Approved for Construction drawing package. We were lead consultant to the end of GRIP 4.

Brief

  • create a new concourse to cater for anticipated passenger growth to 2049

Results

  • increased passenger capacity with nearly twice the public floor space
  • improved circulation, wayfinding and facilities
  • new connections between the high and low level stations
  • a concourse space with a civic scale
  • a contemporary landmark station reflecting its role as a gateway to Glasgow

 

Integrated services

architecture, building services engineering, lighting, acoustics, graphics and wayfinding, BREEAM Assessor