Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Den Bosch, Paleiskwartier North

Project details

Paleiskwartier is located in ‘s-Hertogenbosch, the capital of the province of Noord-Brabant in the Netherlands. Seen from the historic inner-city, Paleiskwartier lies on the back side of the railway line. Historically this area on the West side of the railway line – was poorly connected to the historic city on the eastside. By making a new entrance to the railway station on the west and making a broad pedestrian passage over the railway-line this area has been effectively reconnected to the historic city and the surrounding urban fabric. Due to its great multifunctionality and high-density of built-form combined with clearly-defined high-quality public spaces, an old industrial site has been transformed into a desirable urban quarter. The design of the network of public spaces enhances the urban quality in Paleiskwartier. The hard landscaping in high quality natural stone and brick is combined with a generous use of trees to create a design which is modern and yet timeless at the same time. This design of the public spaces forms a strong background against which the individuality of the different buildings can be expressed. The design framework for architecture encourages this diversity within a total order.

The central water basin defines the heart of Paleiskwartier and gives it its special identity. The water basin in totality forms part of the central part of Paleiskwartier that is raised about 1.25 m. above the original street level, this in part to accommodate contaminated ground of former industrial area, and in part to give the neighbouring Armada housing and its gardens extra privacy. Water which is pumped to the north of the basin in the form of fountains flows over its length to cascade in stages in the south on to the triangular "pond" which is part of the central open space of Paleiskwartier.

This triangular central space is flanked by a reused industrial building which now functions as the Museum of Contemporary Art. An 80 m. tall tower (with a restaurant under it) by the architect Baumschlager Eberle is projected here to complete the composition.