Search
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Read more about #{Title}

Roosendaal, Kroeven

Project details

Kroeven is a post-war housing estate, south of the historic centre of Roosendaal. In the southern part of the estate, known as Kroeven Zuid, the urban fabric is made up of identical single family houses, arranged in a recurring pattern throughout the scheme. This leads to a repetitive, disorientating urban pattern, with a weak definition of public and private space.

The regeneration strategy designed by BDP.khandekar employs selective demolition of the existing houses so that the introverted urban pattern is opened up. This not only breaks the repetitiveness of the scheme but also creates a new spatial structure, where the public realm is converted from the present small, inward-looking courtyards serving small groups of dwellings, to new, larger green public spaces. New housing typologies, fronting the edges of the newly created public spaces ensure that these are well defined. The new green spaces are linked to each other by newly created pedestrian thoroughfares, thus making the urban structure even more permeable. These thoroughfares are also flanked by new housing typologies such as patio houses and live-work units.