Zoeken
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Lees meer over #{Title}

Coevorden, Marktplein en Haven

Feiten

Opdrachtgever Afgerond
Gemeente Coevorden Ontwerp 2005-2010, Gerealiseerd 2007-2011

Project details

Het stadscentrum van Coevorden heeft een grondige vernieuwing ondergaan. Grote delen van de openbare ruimte zijn opnieuw ingericht en op verschillende plaatsen is nieuwbouw gerealiseerd.  Het doel: een bruisend stadshart, gekenmerkt door water, historie en gezelligheid.
Bij de vernieuwing van het stadscentrum zijn de Markt en Haven als eerste aangepakt.De belangrijkste punten in de nieuwe plannen voor de Markt en Haven waren:

  • Het vergroten van de Haven richting de stad
  • Nieuwbouw aan de Markt (o.a. gemeentehuis en horecafuncties)
  • Versterken uitstraling en herkenbaarheid Bastions
  • Herinrichten Weeshuisweide e.o.

De Markt vormt in de historische vestingstructuur het centrale punt van Coevorden waar alle winkelstraten op uitkomen. Het is de belangrijkste verblijfsplek in de stad met de weekmarkt, jaarlijkse evenementen, vele terrassen en het nieuwe gemeentehuis.
Voor de gedateerde inrichting is een nieuw ontwerp gemaakt waarin de gebruiksfunctie voorop staat en waarin de prachtige platanen en het kunstwerk van Ganzen Geesje een plek hebben gekregen. Het ontwerp straalt rust uit door gebruik van één soort baksteen. Een brede hardstenen lijn benadrukt de oriëntatie van het plein op het Kasteel en de Haven en bindt de terrassen onder de platanen met het plein. Een middeleeuwse route over het plein vormt aanleiding voor een ellipsvormig patroon met lijngoten waarmee de afwatering van het plein is verbeterd. Het monument voor Ganzen Geesje heeft een nieuwe centrale plek gekregen dicht bij de winkelstraten en wordt omringd door stoere hardstenen zitelementen. Met deze hoogwaardige inrichting en de gerealiseerde nieuwbouw is dit gebied weer een aangename plek geworden om te verblijven.
Ook de Haven van Coevorden is met de nieuwe inrichting een belangrijke verblijfsplek geworden, met een sterkere relatie met de Markt.
Aan de noordzijde van de Haven bepaald de stoere citadel met haar hoge muren voor een belangrijk deel het beeld. De Haven is dan ook vormgegeven met een speels lijnenspel in trappen en terrassen richting water. Dit alles gematerialiseerd in een terughoudende kleur graniet. De middeleeuwse route tussen havenbrug en Markt is geaccentueerd met een ‘karrespoor’ in de bestrating. Bomen zijn geplaatst op strategische plekken zodat oude gevels tot hun recht komen op deze historische plek.

Zo bepalen de karakteristieke eigenschappen opnieuw het gezicht van Coevorden en is een weer herkenbaar beeld van de stad ontstaan.

Betrokken disciplines

Stedenbouwkundige visie, Beeldkwaliteitplan openbare ruimte, Inrichting openbare ruimte