Zoeken
#{_Lt}#{ImageTag} class="listItem-img listItem-img_autocomplete" src="#{ImageSrc}" alt="#{ImageAlt}" width="#{ImageWidth}" height="#{ImageHeight}" /#{_Gt}
#{Category}

#{Title}

#{Copy}

Lees meer over #{Title}

Oss, Berghkwartier OR

Feiten

Locatie Opdrachtgever Omvang plangebied Afgerond
Oss Bouwfonds Ontwikkeling i.s.m. Gemeente Oss Circa 5 hectare Ontwerp 2003-2006, Realisatie 2007-2010

Project details

Het Berghkwartier betreft het oude fabrieksterrein van de Bergoss tapijten. Dit terrein ligt tegen de binnenstad van Oss aan en vlak bij het station. BDP heeft het stedenbouwkundig plan opgesteld met daarin een aantal belangrijke uitgangspunten; aansluiting zoeken bij de binnenstad, aansluiten bij het woonmilieu van de jaren 30 wijk aan de oostkant en een duidelijke voetgangersroute creëren voor de verbinding tussen station en binnenstad. Voor het inrichtingsplan is gekozen om het karakter van de inrichting te verwijzen naar het industrieel verleden van het gebied.
Het basismateriaal is een gebakken klinker en alle accenten, verhogingen e.d. worden door middel van corten-stalen elementen uitgevoerd. De route station-binnenstad wordt gevormd door de ‘Koningsloper’, een klinkertapijt als referentie naar de voormalige fabriek. Door een menging van de basisklinker met een 3-tal verschillende kleuren ontstaat een gevarieerde betrating. Deze betrating loopt door tot aan het plein voor het hotel. In de profielen van de straten is gekozen voor een smal profiel, parkeren gebeurt op eigen terrein op een aantal apart gelegen parkeerplaatsen. De profielen zijn ingedeeld met een rijloper en voetpaden a niveau. Een duidelijke belijning wordt gevormd door de molgoten en een strip van natuursteen zorgt voor een eenduidige overgang van openbaar naar privé. Door deze indeling krijgt het profiel een fraaie verfijning, passend bij het karakter van de woningen. 
De keuze van de boomsoorten ondersteunt de Koningsloper. Er worden langs de route afwisselend twee soorten gebruikt die vanwege snoei of groeiwijze een strakke vorm hebben. In de smalle profielen leilinden, in het gebogen profiel en als accent op de plekken en het plein zuileiken. In de groene randzone aan de zuidkant van het gebied zijn veelal de bestaande linden en acacia`s gehandhaafd en aangevuld. De beplanting eronder bestaat uit verschillende soorten lang bloeiende rozen in een patchworkachtig patroon. 
Naast de openbare ruimte zijn ook twee daktuinen ontworpen in het gebied. De daktuinen zijn toegankelijk voor de aanliggende appartementen

Betrokken disciplines

Stedenbouwkundig ontwerp, Inrichting openbare ruimte, Supervisie